ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΑ

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου ήταν γνωστές στον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Διοσκουρίδη τους μεγαλύτερους γιατρούς της αρχαιότητας οι οποίοι πίστεψαν στην βιολογική του αξία. Σήμερα έρχεται η επιστήμη να το επιβεβαιώσει και να χαρακτηρίσει το ελαιόλαδο όχι μόνο ιδανική τροφή αλλά και φάρμακο για πολλές παθήσεις. Οι ευεργετικές του ιδιότητες οφείλονται όχι μόνο στη σύνθεσή του αλλά και στην αναλογία των συστατικών του. Το ελαιόλαδο περιέχει ελαϊκό οξύ (73%-80%), βιταμίνες Α, Ε, D, Κ, φαινολικές ενώσεις, στερόλες, φωσφολιπίδια, τερπενικές αλκοόλες και πάνω από τα συστατικά τα οποία δίνουν στο ελαιόλαδο άρωμα, γεύση και ισχυρές διατροφικές ιδιότητες.

Αξία στην Διατροφή

Αφομοίωση – Πεπτικό σύστημα : Προστατεύει το πεπτικό σύστημα, μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας έλκους.

Παιδιατρική : Βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των οστών και είναι σημαντικός παράγοντας ισορροπίας του μεταβολισμού.

Γεροντολογία : Είναι όπλο κατά της οστεοπόρωσης, ενώ χάρη στην βιταμίνη Ε επιβραδύνει την αλλοίωση των κυττάρων που οδηγούν στο φυσικό γήρας.

Ηπατικά προβλήματα : Παίζει σημαντικό ρόλο στην θεραπεία παθήσεων της χολής και δρα ανασταλτικά στον σχηματισμό χολόλιθων.

Αρτηριοσκλήρωση – Καρδιακές παθήσεις : Μειώνει τα επίπεδα επιβλαβούς χοληστερόλης LDL, ενώ διατηρεί τα επίπεδα της προστατευτικής χοληστερόλης HDL. Η σταθερή κατανάλωση ελαιολάδου (Ελληνική Διατροφή) μειώνει τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά εγκεφαλικά νοσήματα.